Klik! iklan Nuffnang tanda sokong blog ini. Terima kasih.

Monday, 8 August 2011

Tanam Sawi

Terdapat banyak cara penanaman sawi termasuk menggunakan teknologi pertanian terkini menggunakan pasu.

Sawi atau nama saintifiknya Brassica sp. berasal dari keluarga Brassicaceae. Terdapat beberapa jenis sawi yang mudah ditanam di Malaysia.

Antaranya sawi hijau atau choy sum (B.parachinensis), sawi putih atau pak choy (B.chinensis var. pekinensis Cruciferae), sawi mini atau bok choy (B.rapa chinensis), sawi bunga (B. rapa Cruciferae) dan sawi ropol.

Sawi diketahui mengandungi banyak vitamin A,B,C,E,K, karbohidrat, protein, kalsium, kalium, zat besi dan magnesium. Ia juga sangat kaya dengan serat yang boleh membantu proses pencernaan.

Banyak juga penyakit yang boleh dihindarkan dengan mengamalkan makan sawi antaranya anemia, mengurangkan risiko penyakit barah, mengurangkan kadar kolestrol dalam darah dan mempercepatkan pembekuan darah semasa luka.

Penanaman
  • Sawi sesuai ditanam pada pelbagai jenis tanah dengan kelembapan yang sederhana.
  • Suhu yang paling sesuai antara 25 dan 35ºC.
  • Keadaan yang terlalu lembap atau kekerapan hujan yang tinggi boleh menjejaskan kualiti daun sawi.
  • Batas yang disyorkan berukuran satu meter lebar dan panjang bergantung pada luas kawasan.
  • Batas digembur dan ditambah dengan kompos dan baja organik. Rapikan tanah sebelum menanam.
  • Tanam sawi dengan biji benih sama ada ditanam terus atau disemai terlebih dahulu.
  • Jika ditanam terus, tabur biji benih di atas batas selepas dicampur dengan pasir. Buat penjarangan selepas 10 hingga 14 hari ditanam.
  • Bagi kaedah semaian, biji benih disemai dan disimpan di dalam rumah semaian selama lapan hingga 10 hari. Kemudian anak pokok boleh dipindahkan di atas batas.
  • Selepas memindahkan anak benih, letak sungkupan (plastik silver shine, daun kering, jerami padi) di bahagian batas yang terdedah bertujuan mengekalkan kelembapan tanah dan mengawal pertumbuhan rumpai.
Pengairan
  • Air adalah sumber yang terpenting untuk tanaman selain cahaya matahari, karbon dioksida dan baja.
  • Sawi perlu disiram dua kali sehari pagi dan petang kecuali hari hujan menggunakan air bebas klorin. Kekurangan air boleh membantutkan pertumbuhan tanaman.
  • Pengairan boleh dilakukan sama ada secara manual atau menggunakan sistem pengairan renjis bergantung pada kemampuan pengusaha.
Pembajaan
  • Baja organik telah disediakan di peringkat awal semasa penyediaan tanah. Itu memadai bagi pertumbuhan awal anak pokok.
  • Selepas dua minggu, baja organik diberikan sekali lagi dengan anggaran antara 40 dan 50g per pokok.
  • Sebelum membaja, tanah di sekeliling pokok digembur untuk meningkatkan pengudaraan akar tanaman.
  • Baja ditabur di keliling pokok tetapi jauh dari batang pokok. Tutup baja dengan sungkupan.
Kawalan rumpai
  • Batas tanaman perlu sentiasa dibersihkan daripada rumpai sekurang-kurangnya seminggu sekali.
  • Rumpai yang tumbuh di atas batas dibuang secara manual, manakala rumpai yang tumbuh di luar batas boleh dipotong dengan mesin pemotong rumput atau sabit.
  • Ada juga sesetengah petani menggunakan alat membakar rumpai. Kaedah ini bukan sahaja berkesan mematikan rumpai dan biji benihnya, ia juga boleh membunuh telur serangga perosak yang bersembunyi di dalam tanah/batas.
Perosak dan penyakit
  • Antara penyakit yang biasa menyerang sawi ialah reput daun, bintik daun dan reput lembut.
  • Ulat ratus, ulat pangkas dan kumbang lenting adalah antara perosak yang mudah ditemui pada pokok sawi.
  • Racun organik campuran cili padi, bawang putih, pudina, serai wangi, daun kesum dan beberapa repellent yang lain boleh membantu mengurangkan serangan perosak dan penyakit sawi.
  • Tanaman bergilir juga disyorkan sebagai kawalan.
Penuaian
  • Sawi boleh mula dituai selepas 27 hingga 30 hari ditanam.
  • Cara menuai sawi adalah dengan memotong bahagian pangkal paling hampir dengan tanah. Akar dibiarkan reput di batas.
  • Cuci kotoran tanah yang melekat pada sawi dengan air bersih.
  • Rendam sawi di dalam air sejuk bersuhu 5ºC untuk proses prapenyejukan selama antara lima dan 10 minit. Ia untuk mengekalkan kualiti sawi dalam tempoh yang lebih lama.
  • Bungkus menggunakan plastik lutsinar yang berlubang untuk pengudaraan sawi.
  • Jika disimpan dalam suhu 10ºC, ia boleh tahan selama seminggu.

No comments:

Post a Comment